Infobrief

Infobrief

Infobrief

Ook graag onze infobrief ontvangen?

Klik hier om u aan te melden

"We komen er samen wel uit..."

Komt deze zin u bekend voor? Meestal betekent het dat er - lopende een opdracht, bestelling, project - ineens zaken aan het licht komen die vooraf niet zijn afgesproken. Enerzijds spreekt er vertrouwen uit, maar anderzijds is het wel erg vaag en zegt het niets over de uitkomst van een gerezen probleem. Een voorbeeld: een cliënt liet een aantal jaren zijn badkamer verbouwen. Al met al een dure verbouwing die bij de offerte al tegen de grenzen van het budget aan zat. Op zijn aandringen om de offerte goed door te nemen omdat hij niet achteraf voor verrassingen wilde komen te staan lachte de aannemer goedmoedig: "daar komen we dan wel uit.....". Halverwege bleek echter dat een op maat gemaakt scherm niet in de offerte was ingecalculeerd, waardoor de verbouwkosten ver boven het budget uitkwamen. Het "er samen uitkomen" bleek te betekenen dat de aannemer ervan uitging dat mijn cliënt toch ook wel begreep dat er een foutje was gemaakt en dat hij "uiteraard" de kosten volledig zou betalen...!! Toen hij tegensputterde had hij een probleem. De aardige man was ineens niet meer zo aardig. In de aannemerswereld blijkt het heel normaal te zijn dat de offerte geen vaste aanneemsom is, maar dat er naderhand nog kosten kunnen worden toegevoegd! Als mijn cliënt dit eerder had geweten had hij geen opdracht gegeven tot de verbouwing. Dit voorbeeld is uit te breiden met tal van situaties die niet echt de tevredenheid in de hand werken. Oplossing: zorg dat alle afspraken vooraf voor beide partijen duidelijk - en liefst vastgelegd - zijn zonder verrassingen achteraf.

Gebruiksvoorwaarden website

Indien voor jou van toepassing, is het aan te raden om bezoekers van je website te laten weten dat er voorwaarden verbonden zijn aan het bezoek en/of gebruik van de daarop te vinden informatie. In een dergelijk reglement kunnen bepalingen worden opgenomen die jou vrijwaren van aansprakelijkheid en daarnaast kan ook de intellectuele eigendom worden beschermd. Interesse? Neem eens contact op om te laten beoordelen of het nodig/wenselijk is om dergelijke voorwaarden op je website te hebben.

Vrijblijvende kennismaking

Als ondernemer heb je te maken met juridische zaken, al is het soms beperkt. Juridisch verantwoord ondernemen houdt in dat minimaal de belangrijkste documenten in orde zijn en blijven. Voor iedere ondernemer is dat in elk geval de overeenkomst met de klant/afnemer/opdrachtgever eventueel met bijbehorende algemene voorwaarden. Het kan ook een ondertekende offerte zijn - hoewel ik adviseer om daarmee op te passen - of een opdrachtbevestiging. Beiden vallen ook onder het begrip overeenkomst zoals bedoeld in het burgerlijk wetboek. Dat je als ondernemer niet direct aandacht besteedt aan deze zaken is begrijpelijk, maar onverstandig.Onbekendheid met de kosten en bij wie je moet zijn helpen ook niet mee. Daarom is een vrijblijvend gesprek over de dienstverlening van Juridiq misschien een goede eerste stap. Juridiq heeft bijvoorbeeld een zeer voordelig juridisch abonnement. Al vanaf € 49, - per maand heb je juridische ondersteuning bij je onderneming. Kijk gauw op www.juridiq.nl/juridisch-abonnement voor de verschillende mogelijkheden) en maak een vrijblijvende (en uiteraard gratis) afspraak.